Livsmestring og helse

Livsmestring og helse bunner i trivsel, livsglede, mestring og følelse av egenverd. Det handler også om barnas fysiske og psykiske helse, som er ett tema som får mye oppmerksomhet i dagens samfunn.

Livsmestring og helse knytter vi til fagområdene:

• Kropp og bevegelse
  • Mat og helse

Kropp, bevegelse, mat og helse retter fokuset mot egen kropp. Barnet sanser, opplever, leker, lærer og skaper med kroppen som utgangspunkt.

Som voksne stimulerer vi den motoriske utviklingen med at vi tilrettelegger for bevegelsesglede, skaper rom for allsidig og variert fysisk aktivitet og ser hvert enkelt barn. Vi skaper rom for sosial samhandling og fellesskapsfølelse, samtidig som hvert enkelt barn opplever egenverd og tro på seg selv.

Barna kjenner på matglede, på å være del av og bidrar til gode måltidsstunder og får en grunnleggende forståelse av hva sunn mat er og hvordan den påvirker kroppen.

For å kunne gå i dybden og reelt påvirke egen praksis langsiktig har vi valgt to forskjellige områder å jobbe med:

• Matglede og fellesskap – høsten 2018
    • Måltidene er en stor del av barnas hverdag i barnehagen. Det er en arena hvor det skjer læring, hvor det blir skapt matglede, hvor barnekultur og humor står sterkt og hvor barna i fellesskap gjør seg nye erfaringer.
    • Gjennom dette arbeidet har vi fokus på hvor maten kommer fra og hva den gjør med kroppen vår, samt bidrar vi til gode vaner når det kommer til hygiene.
  • Bevegelsesglede - våren 2019
    • Barnehagen er en arena for daglig fysisk aktivitet, og vi fremmer barnas bevegelsesglede og motoriske utvikling.
    • Barnas motoriske læring og utvikling skjer i en sammenheng mellom barnet selv, oppgaven det skal utføre og omgivelsene rundt barnet.
    • Gjennom vårt arbeid motiverer og støtter vi barnet til å utfordre seg motorisk. Mestring henger tett sammen med ordet bevegelsesglede. Å oppleve mestring gir det barnet bedre selvfølelse og motivasjon til å bevege seg.
    • For det er nettopp det bevegelsesglede handler om, gleden over å være i bevegelse med aktive, tilstedeværende voksne!
    • Vi arbeider derfor kontinuerlig med å utvikle og tilrettelegge barnehagens fysiske miljø inne og ute.