Lukk meny
Finn og søk barnehage Våre barnehager
Meny

Aktuelt

Akasia bruker informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Ved å klikke på «Aksepter», samtykker du i bruken av slike teknologier. Du finner mer informasjon på siden retningslinjer for personvern
Aksepter

Dag 5: Utflukt til bondegård

Siste dag i Spania er over. Det var en vemodig gjeng som i dag forlot Aspe. Med tårer i øynene satte vi oss i bilen og kjørte avgårde, full av inntrykk etter en fantastisk uke!

 

En gang i året reiser 3, 4 og 5- åringene på utflukt. Synet som møtte oss når vi ankom busstasjonen var legendarisk. Minst 50 mammaer, pappaer og

besteforeldre vinket og tok bilder av sine håpefulle som nå skulle på tur! Og turen i dag gikk til Granja Escuela La Loma, en bondegård ett stykke unna skolen. Og bondegårdsbesøk i Spania er både likt og ulikt bondegårdsbesøk i Norge. Det første som møter oss er en elv med en liten motorbåt. Barna skal her få oppleve å være på sjøen. I ett bur lengre borte finner vi en vaskebjørn, før innhengningen med geiter, sauer, hester og kyr dukker opp. Barna er i ekstase og hyler av glede!

 

I ett lite hus midt på området fikk barna bake rundstykker. I en seanse som besto av klapping, banking og røsking i deigen fikk barna forme hver sitt rundstykke som de senere fikk med seg hjem.

 

Til slutt må vi igjen få takke Daniel for gjestfriheten han har vist oss de dagene vi har vært her. Han har fått oss til å føle oss inkludert i ett fellesskap på skolen sin. Han har fulgt oss rundt på de andre plassene vi har vært. I dag viste han oss nok en gang hvilket menneske han er, når han reddet ett skadet pinnsvin fra en kollegas hage.

 

                          

 

Dag 4: Skolebesøk

I Spania er alle skolene omringet av høye gjerder. Dette er ikke fordi de har problemer med barn som stikker av, men de har store problemer med foreldre som står utenfor i tide og utide. Selv med høye gjerder har de fortsatt problemer med foreldre som stikker hånden inn gjennom gjerdene med snacks eller andre ting til barna sine. Portene er lukket og låst, og barna kan leveres og hentes til gitte tider i løpet av dagen.

 

Barna i Spania går i barnehagen fra de er 9 mnd, til September det året de fyller 3 år. I dag har vi besøkt Penas Blancas Escuela Infantil, og fått se hvordan dette fungerer i praksis. Det er store grupper med barn, men barna får være barn. De får være kreative, de får leke og de får lese bøker. De får gjøre alt det barn skal gjøre når de er i en barnehage. De ansatte er gode på samlingsstunder, og de er også flinke på å visualisere alt slik barna til en hver tid vet hvor de skal, og hvor ulike ting er.

 

Spanjoler er gjestfrie, og vi opplever at alle tar i mot oss med åpne armer.

Dagen ble avsluttet på en av de mest populære skolene i dette området, Ceip Princesa de Espanja. Skolen er en blanding av Montessori og Steinerskole pedagogikk, og dette er en skole som går litt utenfor det spanske skolesystemet. Vi opplever denne skolen som mindre klasserom preget enn de skolene vi har besøkt tidligere, og det er mye mer preget av lek for de minste.

 

                          

Dag 3: Elche

Midt i en oase av palmer finner vi Ceip El Palmeral i Elche. En skole med over 700 elever i alderen 3 - 12 år. Skolegården er stor og inneholder alt fra sandkasse til rulleskøyte bane. Og rundt omkring finner vi små bygg som igjen er delt inn i klasserom.

 

Dagen her er bygget opp på en annen måte enn skolen vi besøkte i går. Her har de skoledag fra 09.00 - 12.00. Så blir barna hentet og er noen timer sammen med familien, før de igjen er på skolen fra 15:00 - 16:30. Det samme gjelder de som jobber der.

 

Det er store forskjeller fra det vi i Norge kaller barnehage, som de i Spania kaller for skole. 3 åringer som blir trillet i vogn til skolen, og en time senere sitter de og skriver navnet sitt inne i klasserommet. 4 åringer som sitter som noen lys i klasserommet og driver med matematikk, og 5 åringer som lager parfyme og skriver liste med ingredienser i etterkant.

 

Og hva er vel en dag uten Daniel? Han var med oss i dag også, som tolk og guide. Han ordnet opp og fortalte om alt mellom himmel og jord. Formidlingsevnen og engasjementet til Daniel kan få enhver til å bli interessert i noe man i utgangspunktet trodde man ikke hadde interesse for.

 

 

                                             

 

Dag 2: Klasseromsobservasjon

I Spania starter barna på skolen det året de fyller 3 år. Da må bleiene være lagt på hyllen og barna må være ganske så selvstendige på det meste. Barnas dag er delt inn i ulike fag helt fra begynnelsen av, og de følger vanlig skoledag fra 09.00 - 14.00. I dag har vi fått sett hvordan det hele foregår!

 

Vi har fått følge 3, 4 og 5 åringene i sine klasserom på Ceip Dr. Calatayud i Aspe. Vi har fått delta i lek, vi har kommunisert med peking og blikk og vi har fått masse ny inspirasjon. Tenk å komme på at spagetti kan klippes i og lekes med da!

 

Vi er så utrolig heldig som har blitt så godt ivaretatt av Daniel, rektor på Ceip Dr. Calatayud i Aspe. Han loset oss gjennom det Spanske skolesystemet og viste oss rundt på skolen sin, med ett engasjement uten like!

 

Noe av det han var veldig stolt over var en rød vogn med bøker. Denne kunne barna trille med seg til sine klasserom. I vognen var det bøker med tabubelagte tema. For eksempel skilsmisse, født i feil kropp og ikke minst boken "Prinsesser kan også prompe".

 

Vi kan ikke si annet enn; For en mann!

 

Vi avsluttet dagen vår langt utenfor vår egen komfortsone! Hele gjengen var på cross fit! Med en blanding av latter, høy puls og svette ble vi ennå litt bedre kjent med hverandre i dag.

 

                                                  

 

Dag 1: Ankomst

Wow!!! For en velkomst! Etter å ha startet dagen klokken 04.00 i snø og sludd på Valen, var det godt å møte en energisk og sommerkledd Gitte på flyplassen i Alicante. Vi fikk heldigvis plass til all bagasjen i bilen og suste avgårde mot dagens destinasjon, El Faro!

 

Den lokale guiden Gitte viste oss rundt på området. Forholdene ble nøye sjekket ut, og vi håper på ett bad i løpet av uken!

 

Kvelden gikk med til bli-kjent middag og planlegging av morgendagens skole besøk. Da går turen til Ceip Dr. Calatayud School i Aspe. Her skal vi få innføring i det spanske skolesystemet, og delta på klasseromsobservasjon av 3 åringer. Vi er ganske sikker på at det blir en inspirerende og lærerik dag!

 

                                                     

 

Forberedelser: Klar for avreise

Studieturen går denne gangen til Aspe, en liten småby i nærheten av Alicante i Spania. Seks personer fra fem forskjellige Akasia barnehager er de heldige som skal på Akasia sin andre studietur.

 

Dette blir spennende! Vi ser fram til et program som er spekket med spennende og interessante emner.

 

Vi skal blant annet:

  • Få en introduksjon i det spanske utdanningssystemet.
  • Få kjennskap til hvordan det spanske skolesystemet er organisert.
  • Vi skal være med på jobbskygging i barnehager.
  • Vi skal få observere klasseundervisning for de yngste.
  • I tillegg skal vi besøke en skole som er kjent for å være veldig innovativ i læremetoden.

Vi kunne ikke vært mer heldige! Vi gleder oss veldig til tur!

 

Vi gleder oss også til å bli bedre kjent med hverandre, og til å få ny kunnskap og erfaringer som vi kan dele med andre, både i og utenfor Akasia. 

 

Vi er veldig spente og vet ikke helt hva vi gleder oss mest til, men en ting er vi helt trygge på at og det er at vi kommer til å få opplevelser, inspirasjon, og ny kunnskap som vi aldri har hatt før og vi kommer til å få minner som vil leve lenge.

 

Vi ser frem til å få inspirasjon, og bli kjent med en ny kultur!

 

Følg reisen vår videre her på bloggen vår ->

 

Personvern