Aktuelt

"I dag har jeg bare lekt"

Når du får tilbakemelding fra barnet ditt at «i dag har jeg bare lekt i barnehagen», da har barnet ditt egentlig tilegnet seg kunnskaper som er uvurderlig gjennom oppveksten og livet ellers.

Barn leker fordi leken er nødvendig for å vokse og utvikle seg. Lek er ikke bare lek, den er barns viktigste arena for læring. Barns lek har en egenverdi for barna som ingen annen aktivitet har.

Gjennom lek fremmes barnets utvikling på alle områder; ikke minst utvikler leken barnas sosiale ferdigheter. Det er gjennom lek barna får oppleve vennskap, og utvikler og styrker sin identitet og selvfølelse.

• Gjennom lek gir verden mening for barnet.

Når barnet leker tilegner det seg motoriske, kognitive, kommunikative og sosiale ferdigheter. Leken er identitetsskapende og bidrar til at barn får en forståelse av seg selv på en rekke ulike områder. Leken er indremotivert og er en måte barna bearbeider inntrykk, følelser og andre opplevelser.

• Barn leker for å lære.

I leken ligger det mange læringsmuligheter, så når barnet kommer hjem fra barnehagen og sier det bare har lekt, har barnet blant annet:

• Samarbeidet
  • Øvd på turtaking
  • Løst konflikter
  • Opplevd vennskap
  • Øvd på motoriske ferdigheter
  • Tatt initiativ
  • Lyttet til andre
  • Utfoldet seg
  • Vært kreativ
  • Bygget selvtillit